петък, декември 14, 2007

Тези чудати динозаври...

Интересни са тези същества, владели земята преди толкова много години... Макар и изчезнали, сега те владеят въображението на хората. Четох статия в „National Geographic” за това как учените откриват една челюст. Тя е на вид динозавър Masaikasaurus (изображение горе). На базата на една едничка останка, специалистите започват да предполагат как е изглеждало животното. Това са хора, по-интелигентни от мен; прекарали са десетки години сред негостоприемни географски места в разкопки. Още повече прекарано време в лаборатории, взряни в късове от миналото... Създава се приблизителен модел, който след обсъждания с колеги претърпява корекции. След това се започват дисертации, семинари и конференции за да се сподели научното откритие пред всички заинтересовани. Толкова много труд за разгадаването на едно животинско същество! Впечатлени сме от Dracorex (изображение долу). Със своите буци и шипове по черепа, този екземпляр много напомня на драконите, описвани в приказните истории. Кой би повярвал, че зад свирепата външност, се крие растителнояден динозавър!?

Загадките и мистериите са милиони, колкото са и годините от изчезването на тези същества. Преди колко милиона години е имало динозаври? Не смятам, че точните цифри, които науката подчертава са верни! В крайна сметка, кой от нас е живял „по онова време” за да знае с точност. Има само един, който знае защо са изчезнали динозаврите? Това е техният създател. Еволюцията? Не не мисля.. Невъзможно е такива огромни и същевременно, толкова грациозни същества да са плод на еволюция.
Господ е създателя на динозаврите. Бог, който не е само някаква висша сила. Бог, който е описан в християнството като Творец: на световете, на земните и небесните същества. И така, ако динозаврите са любопитни, колко по-необятен и спиращ дъха е техния Творец? Изхарчените финанси, труд и усилия за разгадаването на изчезнал вид… Дали влагат хората толкова много труд в търсене на Създателя на динозаврите? Естествено, че Бог няма вкаменелости или кости… Затова опознаването Му не е толкова лесно. С химически анализ и лъчеви експерименти, не може да се определи възрастта на Бога.
Опознаването на Бога става чрез вяра.

Няма коментари: