петък, декември 28, 2007

10 неща, които датчаните са дали на света

Един ден в офиса, възникна спор с мой колега. Той възкликна, че датчаните са народ с високо самочувствие, но без реално покритие. Възникна спорът какво са дали датчаните на света? Фактът, че съм възпитаник на катедра “Скандинавистика” на СУ “Св. Климент Охридски” ме прави малко пристрастен в полза на датчаните. И все пак: 1. Литература От обща култура всеки знае за Ханс Кристиан Андерсен и неговите вълшебни приказки. Затова ще спомена Карен Бликсен. Прекарала дълги години от живота си в Кения, писателката е оставила на човечеството запомнящи се творби като “Out of Africa”, “Seven gothic Tales”, “Winter’s tales”, “Anecdotes of Destiny”. “Угощенето на Бабет” е разказ преведен на над 60 езика. Интересно е, че е писала творбите си на английски под мъжкия псевдоним Isak Dinesen. Чак след успеха на творбите й зад океана, те се превеждат на датски език. Филмът “ Отвъд Африка” е със сценарии на базата на изброените творби на Бликсен. Нищо чудно, че за 1986 година лентата печели 7 награди Оскар, 3 награди БАФТА и 3 награди “Златен глобус”. 2. Кино След като споменах филмови награди, не може да отмина великият режисьор Ларс фон Триер. За някои филмови ценители, той е просто един побъркан човек, хванал камерата. Но повечето филмови критици го определят като основният радетел за завръщането на правдоподобните истории в киното, отричайки техническите и изкуствени мотиви. “Breaking the Waves” , “Dancer in the Dark” (с участието на Бьорк), “Dogville” ( с Никол Кидман) са сред по-известните му заглавия. 3. Архитектура Има няколко известни датски архитекти, но няма начин да пропусна Йорн Утзон (Jorn Utzon). Най – грандиозното му творение е операта в Сидни. След като през 50те печели конкурса за архитект, Утзон обяснява творението си с обелките на портокал – 14 перфектни парчета. За нещастие политически интриги в Сидни, водят до намаляване на бюджета на сградата и саботиране на работата. Утзен е принуден да напусне страната. Чак през 2003 година получава медал на признание от Австралия и най-престижната архитектурна награда - Прицкер. Операта в Сидни е един от символите на Австралия, бе номинирана за едно от новите 7 чудеса на света.
4. Спорт Ясно е, че северния народ има успехи в зимните спортове. Но събитие, което ще остане в историята на футбола е европейската титла на Дания от 1992 година. Заради ембаргото над бивша Югославия, датския отбор е допуснат до финалите. Футболистите прекарват почивката си по плажовете, но са привикани спешно.Водени от “Големия датчанин” Петер Шмайхел скандинавците преодоляват футболни нации като Англия, Франция, Холандия и на финала Германия.
5. Откриватели Една от личностите допринесли много за опознаването на планетата ни е Витус Беринг, През 18 век той е преплавал Тихия океан от полуостров Камчатка до Аляска, и се е завърнал обратно с множество жертви от екипажа му. Благодарение на картографията на Беринг, учените днес твърдят, че Азия и Америка са били една свързана територия. Така се обяснява присъствието на гени от Източна Азия, сред населението на Америка. В чест на датския откривател, работил под патронажа на Русия днес в географията срещаме: Берингово море, Берингов проток, Берингов остров, Берингов земен мост. В дясно се вижда сателитна снимка на протока.
6. Мода Няколко красиви лица родом от Дания. (На снимите долу: от ляво на дясно): Хелена Кристенсен е един от утвърдените модели, собственик на бутик и антикварен магазин “с привкус към датското”. Мей Андерсен е известно име от модните ревюта на най-известните моделиери. Фрея Баха Ериксен е млад 20 годишен модел, която наричат “ бунтарката” (заради специфичната походка на подиума). Рие Расмусен е датчанка, която освен супермодел има аспирации и към киното.
7.Философия Наричат го основоположника на екзистенциализма- философът, който прескача границите на литературата, теологията и науката. Сьорен Киркегор разсъждава на основоположни теми за философията. Според датчанина хората са съвкупност от 3 части – ограничена (тяло, сетива, познание), неограничена ( вяра) и връзката между двете. Киркегор твърди, че истинската себестойност произлиза от силно желание за нещо свръхесетствено, извън човешката мисъл. Противник на закостенялата религионост и радетел за съществуването на самотния индивид в присъствието на Бога.
8. LEGO Списъкът взе да става много философски и реших да разведря малко атмосферата. “Малки” е прилагателно подходящо за играчките Lego. Световноизвестната марка е любима на милиони малчугани. Да не споменавам мъже около 40 години, които дават цяло състояние за колекционерски “бижута”. Ех, отново се провява датското високо самочувствие във форуми в Internet: “ Датската икономика е много развита. Имаме стотици компании за детски играчки, с перфектно качество и висок стандарт. Lego са развили много добра маркетингова стратегия и затова са най-поплярни в световен мащаб".
9. CARLSBERG – може би най- добрата бира в света... Какъв би бил света без датската бира Carlsberg? Към 6тата по големина пивоварна в света се прибавят и над 40 марки бира в над 18 страни по света. Добър успех за семейния бизнес създаден през 1847 година. Друг е въпросът, че стоките произведени в пивоварната в Благоевград... не може да се сравнят с пивото, което опитах в Дания.
10. DANISH COOKIES За десерт нещо сладко. Датските сладки са много и различни... Почитателите им са милиони. Специфичната кръгла и метална кутия, с капак е запазена марка на датчаните.
И така, какъв е изводът? Всяка една нация е дала нещо на света. Българите си знаем нашите успехи, върхови постижения и изобретения. Ако се заинтересувате, ще откриете, че има интересни неща с неподозирани източници. На пръв поглед невзрачни страни са допринесли за човешкото развитие. А въпросът за прекомерното самочувствие и как то се натрапва на околните, ще е тема на някой от следващите блог- ове.
Снимки: wikipedia.org; new7wonders.com; style.com;
miwaza; sleepy sparrow; kingkong21

2 коментара:

Анонимен каза...

Девет от точките ти няма да коментирам, но към една не мога да остана безпристрастна. Ларс фон Триер. И само той да беше, достъчен е, за да кажа, че Дания е велика.

Анонимен каза...

Явно цениш на филмите с различен поглед към света!